Diabetická strava – dieta při diabetu

Cukrovka neboli Diabetes je onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi. Cukrovka je diagnostikována v případě, kdy hladina cukru v krvi přesáhne hodnotu 10mmol/l. V současné době se řadí cukrovka mezi civilizační choroby. Trpí jí stále více lidí produktivního věku, ovšem výjimkou nejsou ani děti. Cukrovka dokáže hodně změnit život a je velice nebezpečná. Důležité je pravidelné braní léků, kontrola u lékaře a také dodržování diety. Jak by tedy měla dieta při cukrovce vypadat?

Pravidelnost je nezbytně nutná 
Při diabetické dietě je ze všeho nejdůležitější, dodržovat pravidelný jídelníček. Lidé, kteří trpí cukrovkou, by měli jíst pravidelně 5x denně. Důležité je, aby jídlo bylo vyvážené. Porce jídla by měly být spíše menší, ale ne zase tak malé, aby člověk trpěl hladem. Nedostatek jídla by naopak mohl způsobit vážné zdravotní komplikace. Protože cukrovka často souvisí s nadváhou, je cílem diety, aby postižený zhubl na optimální váhu a tu si také dále udržoval. Při dietě je tedy důležité dbát na skladbu potravin a sledovat jejich složení.

Potraviny vhodné pro diabetickou stravu 
Pro cukrovkový jídelníček je nutné pečlivě vybírat potraviny. Rozhodně byste se měli vyhnout konzumaci bílého cukru. Cukr můžete nahradit umělým sladidlem, nebo například lístky rostliny jménem stévie. Jídlo by naopak mělo obsahovat kvalitní sacharidy a bílkoviny. Mezi vhodné potraviny patří luštěniny, celozrnné pečivo, rýže, kuskus, v omezenějším množství také brambory. Zapomínat nesmíte ani na konzumaci masa – ideální je bílé maso (kuře, ryby, králík). Pokud máte chuť mlsat, kupte si speciální dia sušenky. Dodržovat byste měli také pitný režim a pít spíše více. Vhodná je čistá voda a bylinné čaje. Naprosto nevhodné jsou slazené nápoje a také alkohol.

Na co si dát pozor 
Dieta při cukrovce se nevyplácí podceňovat. Pokud uděláte dietní chybu, může dojít k hypoglykemii nebo k hyperglykemii, které mohou skončit i smrtí.