Jaké typy nejen kávových kapslí na trhu existují a jak se v nich rychle zorientovat?


V automatickém kávovaru si připravíte nejen kávové nápoje, ale i celou řadu jiných, například čaj, kakao, čokoládu a další. Kapsle do kávovaru se ale mezi sebou liší nejen svým obsahem, ale i jinými parametry. Které to jsou a jaký vliv mají při výběru kapslí?

Materiál kapsle je důležitý nejen z hlediska ekologie

Jednorázově použitelné kapsle do kávovaru mohou být vyrobeny buď kompletně z hliníku anebo z kombinace hliníkového těla a plastového víčka. Jaký je mezi nimi rozdíl? Kromě ceny také v kvalitě. Celohliníkový obal udrží aroma a chuť kávy delší dobu a káva nemá bez přístupu vzduchu možnost tak rychle ztrácet svoji kvalitu. Na druhou stranu právě tato vlastnost je vykoupena vyšší cenou. Levnější kombinace hliníku a plastu, která je v oblasti kapslí i cenově dostupnější, uchovává kávu čerstvou kratší dobu. Pokud si ale kapslí kupujete menší množství a plánujete je spotřebovat rychle, klidně do ní jděte. Někteří výrobci kávu do těchto levnějších typů kapslí balí do ochranné atmosféry, aby neunikalo její aroma. Například společnost Tchibo i u svých nejlevnějších kapslí garantuje dokonalou chuť a aroma kávy. Káva z tchibo kapslí tak vždy chutná jako čerstvě umletá.

Země původu

Kávová zrna, z nichž se vyrábí směs kávy použité v kávových kapslích, pochází z různých zemí světa. Právě podle toho mají svoji specifickou chuť i aroma. Právě klima a podmínky při pěstování, jako například nadmořská výška, složení půdy či teplota totiž ovlivňují výsledné vlastnosti kávy. K nejvýznamnějším světovým dodavatelům kávy patří vedle ikonické Brazílie také sousední Kolumbie, Vietnam či Keňa. V kapslích tchibo cafissimo ale můžete ochutnat i kávu z mnohem exotičtějších končin, například z El Salvadoru či Indie.

Odrůda kávy

Na kvalitu obsahu kapslí má vliv také odrůda použité kávy. Kávové kapsle jsou nejčastěji plněny Arabicou, najdete v nich ale také velice oblíbenou kombinaci Arabicy a Robusty vyznačující se plnou chutí. Přemýšlíte-li o tom, jak připravit kávu, která bude chutnat každému, je právě tato kombinace tou nejlepší. Zatímco Arabica je lehce nakyslá a má bohaté spektrum chutí od čokoládových, ovocných až po kořeněné, Robusta je známa spíše chutí zemitou až nahořklou, obsahuje více kofeinu a na nápoji vytváří bohatší cremu.