Tipy na rychlé letní polévky


Polévky nemusí být servírovány jen teplé, naopak v létě jsou jejich studené verze příjemnou obměnou. Dnes se podíváme pod pokličku polévkám, které jsou snadné a nezdrží vás přípravou ani vlastní konzumací. Polévky jsou husté díky zeleninové či ovocné složce, ale nepotřebují nás zasytit tak jako třeba bramboračka z podzimních hřibů.

Zkuste zeleninovou nebo ovocnou polévku a uvidíte, že spálíte i tuky! Jsou ideální volbou pro všechny, kteří touží stihnout shodit pár kilogramů a cítit se v plavkách mnohem sebevědoměji.

Mátovo-okurková polévka (lze použít bazalku)

Pár salátových okurek zbavte slupky, nakrájejte je na menší kusy a rozmixujte do hladké konzistence. Můžete přidat trochu mléka, lépe se umixuje. K okurce přimíchejte malé množství cukru, soli, pepře a citrónové šťávy. Na závěr přidejte několik zakysaných smetan a polévku dozdobte snítkou máty nebo bazalky a přistrouhejte citrónovou kůru. Přece jen jíme i očima a takto se vám bude polévka líbit také na oko. Ideální je ledově vychlazená s jemně namletými vlašskými ořechy. Variací je velké množství, do polévky se může přidat rovněž česnek a kopr.

Opilá melounová polévka

Budete potřebovat žlutý cukrový meloun, portské víno a šťávu z jednoho citrónu nebo limetky. Postup je velmi rychlý, meloun zbavte jadérek a nakrájejte ho na menší kousky a umixujte. Kulatý tvar melounu můžete po vydlabání použít k servírování. Přilijte portské víno a nakapejte šťávu z jednoho citrónu. Kdo má rád, opět může použít trochu zakysané smetany, ale klidně jogurtu.

Jahodová či malinová polévka

Na větší misku jahod použijte 1 litr vody a 1,5 dl mléka. Jahody nebo maliny vhoďte do hrnce s vodou, zaprašte lehce moučkovým cukrem a vařte na mírném ohni asi čtvrt hodiny. Po vychladnutí rozmixujte, vraťte do hrnce a přilijte mléko, kde jste předem rozmíchali 1-2 lžíce škrobové moučky, jak kdo má rád hustou polévku. Na závěr stačí lehce pokapat citrónovou šťávou a k servírování vychladit na příslušnou teplotu, která osvěží a vlije do žil novou letní energii!

,