Jídelní stůl je nedílnou součástí každé kuchyně či jídelního koutu. Vzhledem k současnému trendu spojování kuchyňského prostoru s prostorem obývací bývá často jídelní stůl dělícím prvkem obou místností. Pro tento případ je vhodné vybírat takový typ stolu, který nenaruší celkový vzhled obou místností.

Správná volba

Pokud máte dostatek prostoru, volte raději stůl větší. Je nejen módní, ale i praktický, neboť se na něj vejde vše, co potřebujete ke slavnostnímu obědu či večeři. Na co se při výběru zaměřit?

Tvary

Klasikou jsou obdélníky nebo čtverce. Jídelní stoly však mohou být i oválné či kulaté. Oválný stůl je vhodný spíše pro slavnostnější příležitosti, kulatý stůl se hodí do větších a honosnějších prostor.

Materiál

V nabídce je celá řada nejrůznějších druhů materiálů. Materiál by měl ladit s celkovou atmosférou interiéru.

Dřevo či masiv je asi nejčastější volba. Stoly vyrobené z tohoto druhu materiálu se vyznačují pevností, stabilitou a dlouho trvanlivostí. Vybírat lze z různých variant – stoly rustikální, ve stylu Provance, historické nebo rozkládací, které jsou ideální do menších prostor. Na výrobu těchto stolů se nejčastěji používá buk nebo borovice.

Dřevo v kombinaci s laminem – kostra je vyrobena z masivu a na desku je použito kvalitní lamino. Díky této kombinaci dostává stůl atraktivní design.

Kombinace kov – sklo je méně tradiční varianta, nicméně pro někoho může být velice zajímavá.

Barva

Vzhledem k tomu, že je na výběr celá řada různých materiálů, barevná varianta závisí na možnostech jednotlivých materiálů. Při výběru barevných odstínů mějte na paměti, že by měly ladit s prostorem, v němž je stůl umístěný.

Nejvíce univerzální je asi dřevo, které také skýtá celou řadu barevných provedení. Kromě toho je to staletím prověřená klasika, která má nejen specifickou barvu, ale i vůni a vzhled.